Przepis na szybki obiad z makaronem mam od znajomego szefa kuchni. Jeden dodatek zaskakuje

Dodano:
Makaron z sosem pieczarkowym i kapustą Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Ten makaron z pieczarkami i sosem pomidorowym jest inspirowany tradycyjnym daniem rodem z Toskanii. Znajomy kucharz, od którego mam ten przepis, dorzucił do dania coś jeszcze.

Włoski sos grzybowo-pomidorowy do makaronu jest doskonale znany między innymi mieszkańcom Toskanii. Można go zrobić na bazie pieczarek i dobrej pomidorowej passaty. To danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poczęstował mnie nim Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. To kucharz, który do każdego dania lubi dodać coś od siebie i tak było tym razem, bo w garze z aromatycznym sosem z pieczarek i pomidorów wylądowała jeszcze włoska kapusta. To sprawiło, że danie nabrało wyjątkowego smaku i za każdym razem, kiedy robię je w domu, muszę szykować podwójną porcję, bo każdy chce dokładkę.

Jak zrobić makaron z pieczarkami i pomidorami?

Leszek Wodnicki do swojego dania wykorzystał makaron pappardelle, czyli szerokie wstążki, ale można wziąć inny, ulubiony makaron. Ważne, aby ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie, tak jak to robią Włosi. Kucharz zwraca uwagę także na odpowiednie smażenie grzybów. – Tu istotna jest kolejność. Najpierw na rozgrzaną oliwę dajemy grzyby, a kiedy lekko się zrumienią, dodajemy najpierw cebulę, a dopiero potem czosnek – tłumaczy.

Na sam koniec do tradycyjnego sosu z grzybów i pomidorów dodaje się zblanszowane i pokrojone liście kapusty oraz makaron. Ważne jest jednak, aby nie przesadzić z ilością kapusty, nie może ona zdominować smaku całego dania.

Przepis: Makaron z sosem pomidorowo-grzybowym

Pomysł na szybki obiad we włoskim stylu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 200 g liści kapusty włoskiej
  • 50 g parmezanu
  • 5 gałązek bazylii

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuObierz cebulę i czosnek i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż grzyby przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, a następnie czosnek. Smaż wszystko przez chwilę. Wlej do grzybów passatę (miskę lub słoik wypłucz wodą, aby wykorzystać cały przecier – woda odparuje z dania). Gotuj przez 10 minut. Dopraw oregano, cukrem, solą i pieprzem.
  2. Szykowanie kapusty i makaronu
    Liście kapusty wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie pokrój kapustę na mniejsze kawałki. Zagotuj makaron. Do sosu dodaj kapustę, gotuj chwilę, po czym dodaj makaron.
  3. Serwowanie daniaWyłóż danie na talerze, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

Sos do makaronu z grzybami leśnymi

Korzystając z tego przepisu, szczególnie w sezonie, można zrobić danie z wykorzystaniem grzybów leśnych. Świetnie sprawdzą się tu borowiki szlachetne, ale też późnojesienne opieńki. Grzyby należy przesmażyć dokładnie tak samo, jak pieczarki i postępować kolejno tak, jak w przepisie.

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...